Wat is suikerarm hooi?

suikerarm-hooi-header

Arm hooi is een ruwvoer met een suikergehalte dat lager ligt dan 10%. Gemiddeld bevat hooi zo’n 10% suiker en de hoogte van dit percentage hangt onder andere af van het soort hooi, het seizoen en de oogstperiode. Vanwege gezondheidsproblemen ligt voor sommige paarden dit suikerpercentage te hoog. Daarom kan het zinvol zijn om armer hooi te voeren dat laag is in suiker. Een ruwvoeranalyse van het hooi wijst uit hoe arm of rijk het hooi is.

Tip: Voer je paard of pony niet meer energie dan dat het dier op een dag verbruikt.


Hoeveel gram suiker zit er in 1 kg hooi?

Gemiddeld bevat hooi circa 10% suikers. Dat betekent dat één kilogram hooi bestaat uit 100 gram suiker. Dat zijn maar liefst 20 suikerklontjes. Een gemiddeld paard heeft dagelijks zo’n 1 – 1,5% van zijn of haar lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Dat kunnen dus een heleboel suikerklontjes zijn dat een paard per dag binnenkrijgt.

hoeveel-suiker-in-hooi

De hoeveelheid suiker dat in een hooibaal zit is afhankelijk van allerlei factoren. Ten eerste is het soort hooi van belang, zoals weidehooi, Eifel hooi, voordroog hooi, luzerne of graszaadhooi. Daarnaast spelen ook de herkomst van het ruwvoer, de oogstperiode en het weer een belangrijke rol in de ontwikkeling van suikers in het hooi.

Hoeveel suiker er exact aanwezig is in een bepaalde voorraad hooi is alleen uit te wijzen door middel van een officiële ruwvoeranalyse.

Waarom suikerarm hooi voeren?

Hooi vormt een belangrijk onderdeel van het ruwvoerrantsoen van paarden en pony’s. Paarden krijgen al snel de maximale dagelijkse hoeveelheid aan suikers binnen via hooi. Als uw dier gezondheidsproblemen heeft is het zinvol om arm hooi te voeren, aangezien hooi een groot aandeel heeft in de dagelijkse suikerinname van het dier.

Suiker is voor een paard moeilijk verteerbaar. Een te veel aan suikers kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas, maagzweren, koliek, hoefbevangenheid en insulineresistentie. Deze paarden zijn dus gebaat bij een rantsoen dat laag is in suikers.

Voor bepaalde paarden of pony’s met een suiker intolerantie is het daarom zinvol om hooi te voeren met lage suikerwaardes die lager liggen dan 10%. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een voedingsexpert of dierenarts om te bepalen welk suikerpercentage het meest geschikt is voor uw dier.

Bovendien is het belangrijk om te letten op het suikergehalte in paardensnoepjes en andere tussendoortjes die u aan uw paard of pony geeft.

Welk type hooi is laag in suikers?

Doorgaans bevat grof en structuurrijk ruwvoer minder suikers dan een fijn en zacht ruwvoer. Graszaadhooi wordt daarom vaak aangeraden als suikerarm hooi.

graszaadhooi-laag-in-suiker-thumb
Foto van graszaadhooi

Dit hooi is een grofstengelig en structuurrijk bijproduct afkomstig van de graszaadteelt. Doorgaans is het suikergehalte laag van graszaadhooi, maar toch blijft het belangrijk om een analyse uit te laten voeren om het percentage te achterhalen. Hooi blijft een natuurproduct dat qua voedingswaardes kan verschillen per seizoen en per oogstmoment.

Naast graszaadhooi wordt ook Frans hooi en Timothee hooi aangeraden als hoogwaardig ruwvoer met een grotere kans op een laag suikergehalte.

Hooi analyse aanvragen

Laat u vrijblijvend adviseren over suikerarm hooi door Nijssen Fourages. Wij kunnen u helpen met het overleggen van een hooianalyse. Deze analyse geeft u gedetailleerde informatie over het suikergehalte, de eiwitten en andere voedingsstoffen in het hooi.

Wilt u een onafhankelijk analyse ontvangen van ons ruwvoer? Vraag dan vrijblijvend een ruwvoeranalyse bij ons aan. Zo krijgt u vooraf inzicht in de voedingswaardes van het ruwvoer. U ontvangt de ruwvoeranalyse binnen 1 werkdag digitaal in uw mailbox.


Bronnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort