Particuliere paardenmest afvoeren: Hoe te regelen?

paardenmest-afvoeren-particulier-header

Heeft u één of meerdere paarden of pony’s aan huis? Dan bent u uiteraard bekend met de vraag: wat te doen met de paardenmest? Het lijkt eenvoudig om de mest ergens af te voeren, maar in de praktijk kan dit nog best een uitdaging zijn. Een van de eerste opties die bij veel mensen opkomt, is het gebruik van de groen- of restafvalcontainer. Maar, gemeenten staan het niet toe om paardenmest op deze manier af te voeren. Andere opties zijn het inschakelen van een afvalverwerkingsbedrijf met een gehuurde afvalcontainer, of het zelf wegbrengen van de mest naar bijvoorbeeld een lokale boer.

Maar deze oplossingen zijn niet altijd beschikbaar of voldoen mogelijk niet aan uw wensen. Een effectieve oplossing voor het afvoeren van paardenmest is het inschakelen van een mestspecialist. Deze mestbedrijven zijn gespecialiseerd in het afvoeren van verschillende soorten mest, waaronder paardenmest. Ze bieden flexibele ophaaldiensten en kunnen de mest afvoeren op momenten die voor u het beste uitkomen.

Waar op letten bij ophalen van de mest?

Bij het regelen van de mestafvoer is het belangrijk om vooraf een aantal aspecten voor uzelf inzichtelijk te maken.

 • Soort mest: Heeft u alleen om paardenmest of is de mest gemengd met andere dierlijke mest? Ook is het relevant om te weten welk type strooisel of bodembedekking vermengd is met de mest, zoals stromest of vlasmest.
 • Hoeveelheid mest: De hoeveelheid mest wordt meestal uitgedrukt in kuub (m³) en dit bepaald ook deels het afvoertarief. Een schatting van de hoeveelheid kunt u maken op basis van de inhoud van uw mestkruiwagen. Let ook op dat mest die langer blijft liggen zal inklinken en dus minder volume inneemt.
 • Ophaalfrequentie: Hoe vaak wilt u de mest laten ophalen? Mestafvoer wordt doorgaans berekend per kuub en op basis van transportkosten. Het kan voordeliger zijn om de mest langer te laten liggen en een lagere ophaalfrequentie te kiezen om de transportkosten te beperken.
 • Locatie van de mest: Zorg ervoor dat de mestopslag op uw terrein goed bereikbaar is voor de vrachtwagen van het mestbedrijf. Let op de toegankelijkheid van de oprit of het pad en zorg ervoor dat deze bestand is tegen het gewicht van de mestwagen.
 • Opslagmethode: Wordt de mest opgeslagen op een mesthoop, een mestplaat of verzameld in een mestcontainer? Controleer of de mestopslag voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Het is ook belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen hobbymatige en bedrijfsmatige mestafvoer, vanwege de wettelijke mestadministratie die geldt voor bedrijfsmatige mest.

Door deze factoren in overweging te nemen zorgt u dat u duidelijke afspraken kunt maken en dat de mestafvoer soepel verloopt en voldoet aan de geldende regels en voorschriften.

Mestafvoer inclusief een mestcontainer

mestcontainer-zeil-open-en-dicht

Zoekt u een alles-in-één oplossing voor uw mest? Dan raden we aan om te kiezen voor een combinatie van een mestcontainer inclusief de mestafvoer. Op deze manier bent u verzekerd van een oplossing die voldoet aan de actuele wet- en regelgeving voor het opslaan en afvoeren van paardenmest.

Een belangrijk kenmerk van de mestopslag is een vloeistofkerende vloer met opstaande randen, die voorkomt dat mestvocht in de grond kan wegvloeien. Een mestcontainer is hier speciaal voor ontwikkeld en voldoet dus aan deze regelgeving.

U heeft bij mestbedrijven, zoals Nijssen Fourages, de keuze uit verschillende formaten mestcontainers. Voor één of twee paarden kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kleine mestbak.

Voor grotere hoeveelheden mest is een grote mestcontainer met afsluitbare inrijdklep en overkapping een geschikte optie, zoals bijvoorbeeld deze cabrio mestbak. Het gebruik van een mestcontainer maakt het kiepen van de mestkruiwagen zeer gebruiksvriendelijk.

Daarnaast zorgt de overkapping ervoor dat stankoverlast en ongewenst ongedierte worden verminderd. Bovendien geeft het de mestvoorziening een nette uitstraling, wat vooral belangrijk is als de mestopslag zichtbaar is voor anderen in uw omgeving.

Door te kiezen voor een mestcontainer met mestafvoer, investeert u in een efficiënte en nette oplossing voor het beheer van paardenmest op uw terrein.

Welk bedrijf kan de mest ophalen?

mest-ophalen-vrachtwagens-nijssen-fourages

Zelf mest wegbrengen met bijvoorbeeld een aanhangwagen is een behoorlijk zwaar en tijdrovend karwei. Het vinden van een betrouwbare bestemming voor de mest kan ook een uitdaging zijn, aangezien afspraken met lokale boeren of volkstuintjes op elk moment kunnen worden stopgezet, waardoor u geen afzet meer heeft voor de mest.

Nijssen Fourages is een toonaangevend bedrijf in Nederland gespecialiseerd in de afvoer van allerlei soorten mest. Naast onze expertise in mestafvoer, bieden wij ook de mogelijkheid om een mestcontainer te huren in combinatie met mestafvoer. Met een groot klantenbestand en jarenlange ervaring kunnen wij voor vrijwel elke situatie een passende oplossing bieden.

Neem daarom vrijblijvend contact op met één van onze mestspecialisten. Wij denken graag met u mee en staan klaar om u te helpen bij het efficiënt en milieuvriendelijk afvoeren van uw paardenmest.


1 thought on “Particuliere paardenmest afvoeren: Hoe te regelen?

 1. Beste,

  Ik heb ongeveer 2 jaar geleden door jullie ongeveer 6 m3 geitenmest laten ophalen.
  Ik wil dit nu weer laten doen maar kan in het keuzemenu alleen maar kiezen voor paardenmest.
  Hoe krijg ik mijn aanvraag nu op een goede manier bij jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort